Libanesisk Kibbeh (Fried Kibbeh Balls)
Ingredienser:
För skalet:
- 2 dl finmalen bulgur (köftelik bulgur)
- 1 dl mannagryn
- 1 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 1 lök, finriven
- 1 tsk salt
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk cayennepeppar (valfritt)
- 1-1,5 dl varmt vatten (justera för att få rätt konsistens)
För fyllningen:
- 250 g köttfärs (nöt eller lamm)
- 1 stor lök, finhackad
- 1 dl valnötter, finhackade (valfritt)
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk paprikapuré (valfritt)
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 1 tsk sumak (valfritt)
- 1 tsk torkad mynta
- 1 msk smör eller olja för stekning
- Persilja, finhackad (valfritt)
För stekning:
- Neutral olja (som solrosolja) för fritering
Instruktioner:
- Förbered fyllningen:
- Värm smöret eller oljan i en stekpanna på medelvärme.
- Tillsätt den finhackade löken och stek tills den blir genomskinlig.
- Lägg till köttfärsen och stek tills den är genomstekt.
- Tillsätt tomatpuré, paprikapuré, salt, peppar, sumak, torkad mynta och valnötter (om du använder det). Stek ytterligare några minuter.
- Rör ner den finhackade persiljan om du använder det. Låt fyllningen svalna helt.
- Förbered skalet:
- Lägg bulgur och mannagryn i en stor skål. Tillsätt det varma vattnet och låt det stå i cirka 10 minuter tills bulguren sväller.
- Tillsätt den finrivna löken, vetemjöl, ägg, salt, paprikapulver och cayennepeppar.
- Knåda blandningen tills du får en smidig deg. Om den är för torr, tillsätt lite mer vatten. Om den är för kladdig, tillsätt lite mer mjöl.
- Forma kibbeh:
- Ta en bit av bulgurdegen, ungefär som en valnöt i storlek.
- Fukt dina händer med vatten och forma bollen till en liten skål med hjälp av tummen och fingrarna.
- Fyll skålen med en liten mängd av den färdiga köttfyllningen.
- Försiktigt nyp ihop och rulla degen för att stänga fyllningen helt, forma den till en oval eller rund kibbeh.
- Upprepa tills alla ingredienser är slut.
- Fritering:
- Värm oljan i en djup panna eller fritös.
- Fritera kibbeh i den heta oljan tills de blir gyllenbruna och krispiga, cirka 4-5 minuter.
- Låt kibbeh rinna av på hushållspapper innan servering.
Servering: Servera kibbeh varma, gärna med en citronklyfta och en enkel grönsallad vid sidan om.
Tips:
Om du vill kan du även koka kibbeh i stället för att fritera dem. Koka dem i lättsaltat vatten tills de flyter upp till ytan.
Kommentarer inaktiverade.